Aerodrom Kapino Polje godinama skrajnut

Crna Gora kao turistička destinacija nije mnogo uradila na razvoju avijacije. Tome svjedoči i nikšićki aerodrom. Godinama skrajnut, sa skromnom infrastrukturom tek toliko funkcioniše da se zna da postoji.

Malo ko u Crnoj Gori kao Aero-klub “Nikšić”, može se pohvaliti da postoji i radi u kontinuitetu gotovo pun vijek.

“Sam znak kaže 1928. godina. To je otprilike nekakav datum gđe smo nekad našli da je neka prva letačka manifestacija na aerodromu Kapino Polje bila i to je nekakav početak vazduhoplovstva u Nikšiću”, kazao je Miodrag Grubač iz Aero kluba “Nikšić”.

Iako ima bogatu tradiciju, aero klub posjeduje samo dvije letjelice. Jedrilicu i školski avion. Na aerodromu Kapino Polje zatekli smo i akrobatskog pilota, Ukrajinca Volodimira Prisiaznika. Nebo iznad njegove domovine je zbog rata zatvoreno za civilno vazduhoplovstvo.

“Aerodrom u Nikšiću smo odabrali jer je jedno od najljepših mjesta za malo vazduhoplovstvo sa fantastičnom uzletnom pistom. Ovđe su čudesni krajevi i sjajni ljudi”, rekao je predsjednik Federacije aeroakrobatike u Ukrajini Volodimir Prisiaznik.

Volodimir je, nažalost, jedan od rijetkih inostranih pilota koji je odabrao aerodrom na Kapinom Polju. A da bi privukao veći broj pilota i ljubietlja avijacije potrebna je pomoć države. Avio struka kaže da vizija za oporavak aerodroma postoji.

“Kada smo napravili nekakav idejni projekat ovog aerodrome 2008/2009., to je bila nekakva vizija da to bude aerodrome za jedriličarstvo, sportsko letjenje, padobranstvo, taksi avijaciju, generalno avijaciju. Znači, nešto što ne može da se radi na druge aerodrome u Crnoj Gori”, dodao je Grubač.

Ukoliko bi na Kapinom Polju, Grubač ističe, bilo obezbijeđeno avio gorivo za prodaju i još jedan hangar, moglo bi se pričati o bolji danima za aero klub i aerodrom. Aerodrom u Nikšiću posjeduje poletno-slijetnu stazu dužine 1450 metara, hangar, kontrolni toranj i prateće prostorije aero-kluba, dok njegovu valorizaciju koče imovinsko-pravni odnosi na samom aerodromu.

Izvor: onogost.me