Auto(r) na korzu: veče Vladimira Kecmanovića

Večeras, sedmog dana Nikšićkog festivala knjiga – Auto(r) na korzu, na Trgu slobode, od pola devet, gostuje jedan od najistaknutijih srpskih književnika Vladimir Kecmanović.

Srpski pisac, scenarista i kolumnista rođen je u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, dok je književnost diplomirao u Beogradu. Sin je politikologa Nenada Kecmanovića i Nataše Kecmanović (djevojački Parežanin), lektorke i urednice u oblasti izdavaštva. Urednik je redakcije za kulturu RTS-a.

Objavio je romane Sadržaj šupljine, Poslednja šansa, Feliks, Top je bio vreo, Sibir, Kainov ožiljak (sa Dejanom Stojiljkovićem), Osama, kao i zbirke pripovedaka Zidovi koji se ruše i Kao u sobi sa ogledalima. Autor je biografsko-eseističkih knjiga Das ist Princip i Dva krta i jedna krv. Sa istoričarem Predragom Markovićem napisao je knjigu Tito-pogovor, a sa Dejanom Stojiljkovićem trilogiju Nemanjići. Kecmanovićeva proza doživela je filmske, televizijske i pozorišne adaptacije i prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski, mađarski i rumunski jezik. Dobitnik je više značajnih književnih nagrada, a o njegovom djelu pišu vodeći književni kritičari.

Medijator večeri je urednik festivalskog programa, književnik Slađan Gorčin Blagojević.

Sjutra veče (ponedjeljak) gost je pjesnik Novica Đurić.

Festival organizuje Udruženje knjižara i izdavača Crne Gore, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, a uz podršku nikšićke Turističke organizacije.

Izvor: rtnk.me