Dan ekološke države Crne Gore Nikšić dočekuje opkoljen divljim deponijama

Crna Gora danas obilježava 31 godinu od proglašenja ekološkom državom i prvi put Dan ekološke države proslavljamo kao državni praznik koji se po zakonu praznuje radno.

Podsjećamo, usvajanjem Deklaracije na Žabljaku, 20. septembra 1991. godine, Crna Gora postala je prva ekološka država na svijetu.

Već dvije godine portal Onogošt zajedno sa čitaocima istražuje i ukazuje na alarmantno stanje kada su u pitanju divlje deponije u našoj opštini.

Tako smo nastavili i ove godine, kada su iz lokalne uprave najavili bolje stanje i osnivanje službe eko-rendžera. Oni će biti jedan vid eko-policije sa zadatkom da obilaze opštinu Nikšić i ukazuju na nepravilnosti nelegalnog odlaganja otpada. Imali bi zakonsku osnovu da kažnjavaju vinovnike ovog čina i djelovali bi sa komunalnim službama.

Mislov do – na pomolu rješavanje problema najveće divlje deponije u Nikšiću

Problem deponije Mislov do, koja dvije decenije predstavlja crnu ekološku tačku u gradu podno Trebjese, uskoro bi mogao biti riješen. 

Prema najavama iz Opštine, do kraja godine na brdu Budoš bice gasna elektrana. Otpad će biti iskorišćen, a prostor pretvoren u zelenu površinu. Uporedo sa tim, formiraće se privremene deponije uz poštovanje potrebnih standarda i pripremati otvaranje reciklažnog centra.

Perović: Malo se šta promijenilo, ekološki problemi ostali isti

Na polju ekologije se u Crnoj Gori u posljednjih deset godina malo šta promijenilo, ocijenio je direktor NVO Ozon Aleksandar Perović, navodeći kako bi se kao jedino novo moglo izdvojiti to što je Dan ekološke države proglašen državnim praznikom.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro kazao da građani danas mnogo više razumiju probleme životne sredine, nego li prije desetak godina.

“Građani su danas ekološki mnogo osvješćeniji nego prije deset godina, naročito mladi, što je za pohvalu”, rekao je Perović.

Ekološke probleme koje smo imali prije 10, 20 ili 30 godina, kaže Perović, imamo i danas, jer imamo neefikasan sistem koji ne djeluje na terenu onako kako bi trebalo.

Smatra i kako je ekološka Crna Gora velika razvojna šansa za našu zemlju.

“Svijetla je budućnost u generacijama pred nama, ljudi će shvatiti koliko se ovdje može fino živjeti, i kako pravilnom valoriozacijom resursa imamo šansu da budemo bogato društvo”, rekao je Perović.

Izvor: onogost.me