(FOTO) Jedanaestogodišnju Nikšićanku fudbal opčinio „na prvu loptu“

Da fudbal nije sport za žene predrasuda je koje se i dalje teško oslobađamo. One najupornije i najhrabrije djevojčice znaju svojim ličnim primjerom da nas razuvjere u to, a jedna od njih je i naša sugrađanka Andrea Drobnjak.

Jedanaestogodišnja Nikšićanka otišla je i korak dalje. Andrea je u svijet fudbala zakoračila prije tri godine i cijelo to vrijeme je u timu sa dječacima. Sve je počelo kada je prvi put sa ocem otišla na stadion Sutjeske i odmah se rodila ljubav prema ovoj igri.

„Nije mnogo trebalo da Andrea zavoli fudbal, praktično pri prvom susretu sa ovom igrom. Otišli smo na utakmicu Sutjeska – Mornar i već tada je izrazila želju da počne da trenira. Naravno, tome je prethodilo i to što je u svom naselju od malena počela da šutira loptu sa svojim vršnjacima, a i sada najveći dio slobodnog vremena provodi na livadi igrajući lopte“, kaže Andrein otac Nenad.

I ona nam je potvrdila da je fudbal „opčinio“ već pri prvom susretu i da je najsrećnija kada igra i da se raduje, kako treninzima, tako i utakmicama.

„Fudbal je za mene najljepši sport i uživam dok treniram i igram. Ne smeta mi što su u timu uglavnom dječaci jer mislim da ću tako bolje napredovati i biti bolja fudbalerka kada budem prešla da igram sa djevojčicama, a moja je želja da budem profesionalni igrač i nadam se da će mi se ta želja ostvariti“, kaže Andrea.

Dok sanja fudbalske snove, Andrea vrijedno trenira i igra sa vršnjacima u školi fudbala Anderba pod nadzorom trenera Mirka i Ljuba Petrovića.

„Andrea je veoma vrijedno i talentovano dijete i jedna je od rijetkih djevojčica u klubu. Mogu da kažem da se od prvog dana uklopila i da je primjetan napredak, a već neko vrijeme nastupa i na turnirima zajedno sa dječacima. Osim što pokazuje talenat i veliku volju za radom, mogu da istaknem i da je Andrea veoma vaspitano dijete i uklapa se i u pedagoški sistem rada u klubu na čemu mi posebno dajemo akcenat“, ističe Ljubomir Petrović.

Već su upisani i prvi uspjesi kada su u pitanju nastupi na turnirima, jer je Andrea sa ekipom uspjela da osvoji dva pehara na turnirima na Zlatiboru i Ulcinju.

„Veoma sam bila srećna što sam imala priliku da nastupim na ovakvim turnirima, gdje smo uspjeli i da osvojimo pehare. Ovakvi turniri su veoma dobri, jer pored sticanja iskustva, omogućava nam da se upoznajemo sa vršnjacima iz drugih država i da se družimo. To je još jedna lijepa stvar fudbala“, ističe Andrea koja svojoj ekipi pomaže i golovima, ali najviše pokriva poziciju lijevog krila.

Pored toga što se u fudbalu dobro snalazi, Andrea se bavi i atletikom, a da joj ide dobro i na tom polju potvrđuju osvojene medalje.

„Bila sam prva na krosu kada sam se takmičila za svoju školu, a takođe sam pobijedila i u uličnoj trci koja je organizovana povodom 18. septembra. I to je disciplina koju volim i nadam se da ću nastaviti da učestvujem i dalje na trkama“, ističe skromno Andrea, koja je učenica OŠ „Mileva Lajović Lalatović“.

Andrea i njen otac Nenad izrazili su zahvalnost treneru Mirku Petroviću koji je našoj mladoj sugrađanki prvo omogućio da trenira kod njega kratko u Sutjesci, a kasnije da pređe u njegov novi klub Anderbu.

„Veliku podršku imamo od trenera od prvog dana i nastavićemo da pratimo njihove sugestije i upustva za rad, jer je svakako pored talenta potreban pravilan razvoj tako da se nadamo da će sve ići u pravcu u kojem je išlo do sada“, kaže Andrein otac.

Fudbalski uzor joj je francuska zvijezda Kilijan Mbape, navijač je Partizana, a najveća želja joj je da zaigra za žensku fudbalsku reprezentaciju Crne Gore. Dok „putuje“ ka ispunjenju snova, ova mlada Nikšićanka, nastaviće, šutirajući loptu, da daje primjer svojim vršnjacima da nije teško napraviti pravi izbor i da je za to potrebno samo malo veća želja i malo jača volja.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *