(FOTO/VIDEO) Otvoren Bazar u Nikšiću, gosti proizvođači iz Plužina, Trebinja, Bileće, Žabljaka

Trg Slobode u Nikšiću i ove, kao i prošle godine, stjecište je brojnih proizvođača domaćih proizvoda koji su učesnici Bazara.

U Bazaru, koji će trajati do 10.septembra, učešće je uzelo više od 40 izlagača , a ove godine, osim nikšićkih, svoje proizvode predstavljaju i proizvođači iz Plužina, Trebinja, Bileće, Žabljaka.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podsjetio je  da se septembarski Bazar domaćih proizvoda organizuje drugu godinu zaredom.

„Čim se nešto ponovi i čim nešto ne ostane na prvom putu onda znači da to ima određeni kvalitet i da ima predispozicije da preraste u jedan kvalitetan kontinuite,t a vidimo da ove godine imamo i puno više izlagača nego prošle godine što znači da su i naši domaći proizvođači vidjeli ovaj bazar kao dobru priliku da predstave svoje proizvode“, rekao je Kovačević otvarajući Bazar.

Bazar organizuje Turistička organizacija (TO) Nikšić u saradnji sa Mikro finansijskom institucijom Alter Modus , a uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj.

„Ovo je prilika da podržimo i promovišemo naše lokalne proizvođače i njihove proizvode jer kupovinom domaćih proizvoda pomažemo u očuvanju tradicije i nasleđa našeg kraja“, kazala je predstavnica Alter modusa Ivana Mijušković.

Aktivnost je podržana u okviru Projekta „Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja” koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ.

Na štandovima na nikšićkom Trgu su proizvodi poput razne domaće hrane-slatke i slane, ručna radinost-odjevni predmeti, nakit, ukrasi.

Učesnici su i proizvođači kozmetike.

Danas je najposjećeniji bio štand korisnika Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić.

U programu je učestvovao hor Osnovne škole „Milija Nikčević“ i Remake bend.

Organizatori nisu zaboravili najmlađe sugrađane, pa je učesnik u programu bio i dječiji zabavljač Šanta Panta.

Takođe, na Trgu je u toku i likovna radionica polaznika Ateljea „Put“ kojim rukovodi profesor Angelina Janjušević.

Ovogodišnji Bazar u Nikšiću ima ekološki karakter i organizuje se pod sloganom „Ko ne baca faca“ u saradnji sa NVO „Tibor“

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *