(FOTO/VIDEO)„Svobodijada“: O liku i djelu Žarka Komanina

Na tribini „Svobodijada“ JU Zahumlje predstavljeno je djelo našeg istaknutog književnika Žarka Komanina. O Komaninovom djelu govorili su: akademik Jovan Delić, prof. dr Lidija Tomić, dr Radoje Femić i urednica tribine „Svobodijada“ književnica Milica Bakrač.

Događaj je organizovan u okviru Septembarskih dana kulture grada Nikšića, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić.

Milica Bakrač je podsjetila da je Žarko Komanin prvu prozu, priču Bjegunac objavio 1956. godine, a usijedila su djela: drame – Prorok, Pelinovo, Ognjište, Timočka buna, Vožd Karađorđe i knez Miloš, Godo je došao po svoje, , romani – Kolijevka, Kostanići, Provalije, Prestupna godina, Gospod nad vojskama, Ako te zaboravim, moj oče; Jovana Lukina – scenario, Zakopano i otkopano – priče. O Komaninovom književnom djelu objavljena je knjiga, čiji je autor Miloš Jevtić, potom zbornici radova: Ako te zaboravim, moj oče, urednik Jovan Delić i Žarko Komanin – jezik, mit literatura, priređivač prof. dr Lidija Tomić.

Žarko Komanin, rođen u Drenoštici 1935. godine, iz Nikšića je krenuo u svijet s neprekinutom mišlju o svojoj kolijenci i gospodinu gradu Nikšiću, kako ga je nazvao, kazala je prof. dr Lidija Tomić, dodavši da u ovoj večeri kojom se odaje počast piscu koji je, kako je istakla, u jednom vremenu u Crnoj Gori bio progranjan i zanemarivan, učestvuje u dvostrukoj ulozi: kao sestričina uvaženog proznog i dramskog pisca i kao profesor srpske književnosti koja je objavila više radova o književnom djelu Žarka Komanina.

Dr Radoje Femić, koji je doktorirao na djelu Žarka Komanina, svoje obraćanje naznačio je uzdarjem za ono što je on dao savremenoj srpskoj književnosti, iznoseći uvjerenje da je Komaninovo književno djelo, objavljivanjem knjiga i zbornika, nakon njegove smrti 2010. godine. dobilo neku vrstu novog čitanja.

Akademik Jovan Delić, urednik zbornika radova „Ako te zaboravim, moj oče“ i učesnik naučnog skupa o djelu Žarka Komanina, održanog 205. godine u Podgorici, je mišljenja da je Komanin književno živ pisac, a njegov status u nauci o književnosti i književnoj kritici trinaest godina nakon njegovog upokojenja nije loš.

Akademik Delić je predložio i da se uradi bibliografija radova Žarka Komanina, da se saberu i objave njegove dramske i pozorišne kritike, koje je objavljivao čitavu deceniju, kako bi se stekao uvid u njegove dramske kriterijume i u poetiku drame. Komanin je preko dvadeset godina bio dramaturg, čije drame su izvođene u skoro svim pozorištima srpskog jezičkog govornog područja. Po mišljenju Delića, te drame treba opet čitati i prevrednovati. Veoma sugestivno je zvučala riječ Žarka Komanina, izgovorena u Plužinama, na simpozijumu o njegovom proznom i dramskom djelu, a koja je pročitana na ovom svojevrsnom omažu uvaženom piscu, u Nikšiću.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *