Jesenji Džip reli nikšićkim stazama

Nakon nekolike godine pauze, ove godine biće ponovo organizovan jesenji Džip reli “Montenegro trophy”, u okviru septembarskih svečanosti grada podno Trebjese.

Kako podsjećaju organizatori, za razliku od tradicionalnog ljetnjeg, koji organizuju već 23 godine (uvijek prvog vikenda jula), jesenji džip reli je dvodnevna turističko-sportska manifestacija i posvećena isključivo promovisanju malo poznatih, a najljepših predjela nikšićke opštine.

“U julu smo imali 50-tak ekipa, ali smo i prevalili oko 500 kilometara, pretežno makadamskih puteva, kroz našu, ali i šavničku, žabljačku, kolašinsku, andrijevačku, plavsku, gusinjsku, petnjičku i beransku opštinu, a 20 ih je bilo iz inostranstva. Jesenji je, oduvijek, prepoznat kao “nikšićki” Džip reli i manje ćemo imati stranaca, ali svakako se prijavilo nekoliko ekipa iz zemalja okruženja”, navode oni.

Start je predviđen 24. septembra (subota) u 9 časova ispred zgrade SO Nikšić, a tog dana će se, kao i uvijek voziti po tzv. knjizi puta, što znači da će se učesnici takmičiti u orjenatcionoj vožnji.

“Kretaćemo se oko Slanog jezera, pa preko Brestica, Jabuka, ispod Nenade, preko Kite do Osječenice, a onda će karavan prokrstariti Grahovcem i Grahovom i makadamskim putem stići na Bijelu Goru i gotovo 1500 metara nadmorske visine. U poslijepodnevnim satima svi učesnici će posjetiti Vinariju Damović u Nudolu, gdje je planiran i ručak, a posle ćemo posjetiti i Zaslap, malo selo u koje se dolazi samo namjeniski. Uveče ćemo organizovati tradicionalno druženje i večeru u Nikšiću, a sjutradan (nedjelja) takmičarski najraspoloženiji će imati priliku da pokažu svoje umijeće i moć mašine na specijalno pripremljenom poligonu u Župi nikšićkoj. Do ovog ljeta to takmičenje je organizovano u topolama pored Krupca, ali pošto se sada taj prostor kultiviše odabrali smo idealan prostor u selu Bjeloševina, a nakon takmičenja posjetićemo i Zabran Kralja Nikole u Morakovu gdje je planiran i ručak, kao i proglašenje pobjednika u sve tri kategorije”, objasnili su oni.

Manifestaciju su podržali lokalna Turistička organizacija i lokalna uprava, pa je, kako kažu organizatori, cijena kotizacije 40 eura po učesniku, s tim što će oni koji nijesu Nikšićani samo sebi pronaći prenoćište.

Izvor: onogost.me