Nikšić: Večeras dodjela likovne nagrade “Ilija Šobajić”

U holu nikšićkog Sportskog centra večeras u 19 h Javna ustanova “Muzeji i galerije” organizuje izložbu radova umjetnika koji su učestvovali na konkursu za likovnu nagradu “Ilija Šobajić”.

Na konkurs su dostavljena 42 rada, a žiri u sastavu Ratko Odalović, Veselin Barović i Mirko Toljić, saopštiće odluku o laureatu.

Konkurs je bio otvoren za sve akademske umjetnike, koji aktivno stvaraju na teritoriji Crne Gore.

Nagradu “Ilija Šobajić” ove godine ustanovila je Javna ustanova “Muzeji i galerije” povodom 70 godina od upokojenja umjetnika Ilije Šobajića.

Prema odluci žirija nagrada će se dodjeliti umjetniku, učesniku konursa, čiji se rad izdvojio svojom estetikom.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa.

Ilija Šobajić rodonačelnik je crnogorske grafike i crteža. Zajedno sa Anastasom Bocarićem, Špirom Đuranovićem, Mihailom Vrbicom, Špirom bBocarićem i Markom Brežaninom, pripada prvoj generaciji  akademskih školovanih crnogorskih slikara.

„Muzeji i galerije“ Nikšić posjeduje više od 500 njegovih radova, a nagrada koja nosi ime značajnog umjetnika je način da se vrednuje njegovo djelo i nasleđe, koje daleko prevazilazi granice naše i država u okruženju.

Početkom godine ta nikšićka ustanova organizovala je izložbu radova Ilije Šobajića u Legatu Petra Lubarde u Beogradu. Nedavno je izdala i u Nikšiću promovisala monografiju “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog” iz pera slikara – kustosa u JU „Muzeji i galerije“, Luke Đukanovića.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *