Reciklažni centar u Željezari, Perović: Čeka se saglasnost nadležnog ministarstva

Iako je Opština Nikšić ranije namjerava da Stubica bude lokacija budućeg reciklažnog centra koji bi trebalo da riješi problem nelegalne deponije Mislov do, ali i problem otpada u još sedam crnogorskih opština, Centar za upravljanje otpadom će, prema riječima Aleksandra Perovića iz NVO “Ozon”, najvjerovatnije biti u krugu Željezare.

“Kada je Centar za upravljenje otpadom u pitanju, komisija koju je oformila lokalna samouprava bodovala je više lokacija i kao najbolje ocjenjena je u krugu Željezare. Taj dokument je poslat resornom Ministarstvu i čeka se saglasnost kako bi se išlo dalje”, kazao nam je on.

Ističe da postoji interesovanje investitora što, kako kaže, raduje i nada se da neće biti administrativmih barijera.

“Nikšić izgradnjom tog centra otvara i nova radna zelena mjesta, što će biti posebna vrijednost. Kao predsjednik komisije optimista sam da ćemo konačno uspostaviti ekološki i ekonomski održiv sistem upravljanja otpadom, čime bi Nikšić dobio zdraviji žvotnu sredinu”, dodao je on.

Izgradnjom reciklažnog centra konačno bi trebalo da se riješi gorući ekološki problem Nikšića, a to je deponija Mislov do koja svoj privremeni status ima već dvije decenije.

Reciklažni centar bio bi građen za opštine Nikšić, Šavnik, Plužine, Žabljak, Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva.

„Problem odlaganja otpada riješiće se izgradnjom reciklažnog centra za osam opština, koji će biti na teritoriji naše opštine. Samim tim deponija Mislov do treba da bude sanirana. To je jedan projekat koji radimo sa Ministarstvom kapitalnih investicija i javila se, kao investitor, jedna holandska firma koja će sanirati tu deponiju. Do izgradnje reciklažnog centra imaćemo privremenu deponiju“, kazao je Kovačević krajem prošle godine na sastanku Koordinacionog tijela.

Izvor: onogost.me