U Nikšiću muzičko-poetsko veče povodom početka rada Art kluba „Prvo pismo“

Uskoro u Nikšiću sa radom počinje Art klub “Prvo pismo” čijim će radom koordinirati pjesnikinja Sava Radulović. Tim povodom u IPC Tehnopolis upriličeno je muzičko-poetsko veče “Pjesmom te ćutim” koje je otvorio predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

On je izrazio zadovoljstvo što u gradu pod Trebjesom počinje realizacija jedne divne ideje, koju je, kroz Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, podržala lokalna uprava, a koja je na fonu onoga što jeste opredjeljenje opštinskih vlasti u protekle dvije godine – da pruži punu podršku razvoju kulture.

„Zato smo odlučili da kulturnoj ponudi grada dodamo i Art klub „Prvo pismo“, kazao je Vuković.

Idejni tvorac i inicijator osnivanja Art kluba „Prvo pismo“ je sugrađanka i pjesnikinja Sava Radulović, autorka zbirki poezije „Pjesmom te ćutim“, „Ničija šćer“, romana „Talik“ i scenarija za dugometražni film „Bezdan“.

Dobitnica je nagrade „Mirko Banjević“ za 2021. godinu, kao i Diplome za učešće na poetskom konkursu posvećenom Jesenjinu u Moskvi. Član je UKCG, KK Poenta poetika i KZ Jugoslavija iz Beograda i jedan od inicijatora književnih večeri pod nazivom „Poetska propaganda“.

Učesnica je brojnih manifestacija u zemlji i regionu, a njeni stihovi zastupljeni su u više zbornika poezije, kao i u Monografiji „Minervinim tragom“ – proznom stvaralaštvu crnogorskih književnica. Bavi se i pisanjem aforizama, drama kao i prevodilaštvom. Ideja otvaranja kluba koji se nalazi u okviru knjižare Duhovnog centra „Prepodobnog Isaije od Onogošta“, zasniva se na afirmaciji mladih talenata, kao i promociji već ostvarenih, eminentnih kulturnih stvaralaca iz zemlje i regiona, kazala je Radulović.

U sklopu Art kluba formiran je Književni klub, koji će okupljati mlade stvaraoce i talante, a takođe u svom djelovanju planira i Festival poezije u oktobru, zatim duhovne i književne večeri i promocije knjiga, druženja sa pjesnicima, kao i niz drugih zanimljivih sadržaja. Počeo je sa radom i portal, FB stranica i instagram profil koji sadrže različite rubrike i objave o dešavanjima iz svijeta književnosti. U toku je i internet poetski konkurs, a Najljepšu pjesmu biraće žiri u čijem sastavu su akademik Matija Bećković, književnica Višnja Kosović i književni kritičar Radoje Femić.

„Nedavno je na gradskom trgu organizovali veče posvećeno Kostu Ninkoviću i već smo ustanovili nagradu koja će nositi njegovo ime“, istakla je Radulović.

Povodom otvaranja Art kluba „Prvo pismo“ upriličeno je muzičko-poetsko veče „Poezijom te ćutim“. Stihove Vukmana Otaševića, Vesne Parun, Kosta Ninkovića, Miloša Crnjanskog, Petra II Petrovića Njegoša, Mirjane Bobić Mojsilović, Obrada Nenezića, Rista Ratkovića, Vita Nikolića, Desanke Maksimović i drugih poznatih pjesnika iz zemlje i regiona kazivali su Nataša Lalatović i Miloš Zvicer, dok je gost muzičkog segmenta programa bio prof. gitare, Slobodan Bogdanović.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *