(VIDEO) Ekipi nikšićke gimnazije treće mjesto na Hakatonu

Na nedavno održanom hakatonu pod nazivom “Otkrijmo potencijale zdravstvenog turizma u Crnoj Gori”, čije je finaliste ugostio IPC Tehnopolis, nagrađeno je idejno rješenje koje su kandidovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović.“ Njihov tim takmičenje je završio kao trećeplasirani, a za uloženi rad i trud dobili su zasluženu satisfakciju u vidu novčane nagrade.

Ekipa mala, ali odabrana, stoji iza nagrađenog idejnog rješenja – Aleksa Radulović, Anja Matijašević, Olga Rajković, Marija Vujačić Ivan Dončević.

Za petočlanu ekipu gimnazijalaca nadmetanja ovog tipa nijesu novina –  već su se pokazali i dokazali na sličnim takmičenjima. Naime, riječ je o grupi učenika – zaljubljenika u informaciono-komunikacione tehnologije, koji timski rade na inovativnim i kreativnim rješenjima u okviru školskog IT kluba – Digital minds.

Organizatori Haktona su pred učesnike postavili zadatak da kreiraju prototip softverskog proizvoda koji bi Crnu Goru pozicionirao kao atraktivnu destinaciju u oblasti zdtavstvenog turizma. Kako bi ponudili kvalitetna rješenja, učesnici su prethodno morali da mapiraju nedostatke u toj oblasti, kaže gimnazijalac Aleksa Radulović, član pobjedničkog tima.

Nagrađeno softversko rješenje tima Gimnazije “Stojan Cerović” je aplikacija Wellbeing.

Kako je pojasnila Anja Matijašević, članica nagrađenog tima, uz pomoć tog softverskog rješenja korisnici mogu da isplaniraju svoje putovanje po Crnoj Gori, pronađu zdravstvene ustanove – bolnice i klinike, smještaj, ali i upoznaju prirodne ljepote naše zemlje.

Gimnazijalci su na Hakatonu bili najmlađi učesnici. Stoga je plasman u finale, a zatim osvojeno treće mjesto za njih dodatna satisfakcija, ali i potvrda da mogu potpuno ravnopravno da se nadmeću sa starijima i iskusnijima u toj oblasti.

Hakaton “Otkrijmo potencijale zdravstvenog turizma u Crnoj Gori” organizovali su Ministarstvo zdravlja, ICT Cortex, Fond za inovacije CG, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Naučno-tehnološki park. Nagradni fond obezbjeđen je kroz projekat ‘Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori’ koji Ministarstvo zdravlja sprovodi u saradnji sa UNDP-om.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *