(VIDEO) Nikšić: U Tehnopolisu održano predavanje „Ukrštanja savremene umjetnosti i fudbala“

U okviru pratećeg programa izložbe „Pravi san velikih prijatelja fudbala u Crnoj Gori“ Narodni muzej u saradnji sa Inovaciono-predutzetničkom centrom (IPC) Tehnopolis organizovao je predavanje na temu „Ukrštanja savremene umjetnosti i fudbala“. Predavači su bili prof. Džon Blekvud i umjetnik Uroš Đurić. Posjetioci su bili u prilici da čuju više o povezanosti umjetnosti i fudbala – dvije sfere koje naizgled nemaju puno zajedničkih tačaka.

Događaj u Tehnopolisu nije samo pružio uvid u kreativne potencijale susreta između umJetnosti i fudbala, već je i podstakao prisutne da razmišljaju o dubljim vezama između identiteta, kreativnosti i društvenih dinamika. Ovaj događaj pružio je dublji uvid u to kako se ove dvije različite sfere međusobno prepliću i relativiziraju. Na početku predavanja publika je imala priliku da pogleda I dio izložbe sa Ceitnja koja je prikazana kroz slajdove.

Profesor Džon Blekvud, stručnjak za sociološke aspekte umetnosti i sporta, je istakao važnost prekida tradicionalnih granica između umetnosti i fudbala.

Umjetnik Uroš Đurić, čije kreativno delo često prati granice umetnosti i sportske kulture, podsjetio je na značaj umetnosti kao sredstva za izražavanje ličnih i kolektivnih identiteta, podsećajući nas na umjetničku vrjednost prisutnu u sportskim aktivnostima.

Đurić dodaje da velike bitke posebno u materijalnom smislu biju i umjetnost i fudbal.
Predavanje je okupilo veliki broj umjetnika, fudbalera i ostalih članova društva. U svijetu gdje umjetnost i sport često funkcionišu u različitim sferama, kroz ovakve događaje, otvaraju se vrata za nove perspektive i inspiracije koje će oblikovati naše razumijevanje umjetnosti, sporta i društva na drugačiji način.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *