(VIDEO) Zlatni jubilej -50 godina Radio Nikšića- RADIO OTVORENOG SRCA

večeras od 20h na Televiziji Nikšić pogledajte dokumentarni film “Radio otvorenog srca”

Otvaranje Radio Nikšića, prve lokalne radio stanice u Crnoj Gori 18. septembra 1973.godine poduhvat je entuzijasta, kreativnih i preduzimljivih stvaralaca, za Nikšić podjednako grandiozan kao što je za Crnu Goru bilo puštanje prvog radio signala sa brda Volujica kod Bara, 1904. godine ili otvaranje prvog radija u Crnoj Gori 1944.godine. 

 Na ponos građana Nikšića tog  18.septembra 1973. godine bilo je svečano – slavilo se 29 godina oslobođenja od fašizma i otvaranje prve lokalne radio stanice u Crnoj Gori.

Bio je to izuzetan iskorak u informativnoj djelatnosti, ali i adekvatan odgovor na potrebu  građana   da poput   svjetskih metropola  imaju svoj radio.

Na inicijativu Đorđija Bata  Grujičića, predsjednika Opštine Nikšić i profesora Vukašina Matovića, direktora Školskog Centra,  uz svečnost kakva priliči jednom takvom događaju, otišle su  u etar prve riječi koje je izgovorio Mihailo Miljanić, tada novinar-reporter  Radija Crne Gore.

Zaslužan za otvaranje Radio Nikšića  i prvi zaposleni u radio stanici -istaknuti crnogorski novinar i publicista, glavni i odgovorni urednik Radio i televizije Nikšić i Nikšićkih Novina  Milan Stojović, bio je prvi novinar,reporter i stalno zaposleni  u Radio Nikšiću.

Da opet bira izabrao bi kaže da  počne u Radiju iako je te 73.početak bio težak, uslovi više nego skromni, a ekipu entuzijasta činili su  spikerka, profesorica francuskog jezika, Gordana Sarić i tonski realizator, sekretar Školskog centra Vlado Vuković .Glavni i odgovorni urednik bio je Mitar Zeković.

  Bio je to veliki poduhvat, još veća bila su očekivanja osnivača i građana. Sredstva više nego skromna, improvizovani studio od stiropora u podrumu Školskog Centra Tvrtko Bijelić, predajnik na Kapinom Polju od rashodovanog avio fara, dovoljni da započne priča iz  Radio Nikšića, sjeća se Milan Stojovic, zaslužan za pokretanje radio stanice, koja će, decenijama kasnije, trajati i činiti okosnicu nikšickog novinarstva, zajedno sa Nikšickim novinama i Televizijom.

Sa osmjehom se sjeća entuzijazma prva spikerka –voditeljka, profesorica francuskog jezika, pjesnikinja, danas ambasadorka poezije i kulture-Gordana Sarić koja je te 1973. saopštila slušaocima na kojim talasnim dužinama mogu pratiti program Radio Nikšića.  

O tome kako je sve počelo i kako se život naših sugrađana prelivao u  Radio, a Radio u grad, sa građanima i za građane o svemu bitnom i onom što izgleda da jeste govorili su ljudi koji su svoje živote, najbolje godine stvaralaštva utkali u zlatne niti istorije Radio i televizije Nikšić, ali i Nikšićkih Novina koje su bile čvrsta potka i neodvojiv segment naše informativne kuće, najvažniji putokaz ……

Iako teški bili su to najljepši dani rada u novinarstvu, a Radio  nezamjenjiv medij koji ima budućnost smatraju oni i da ponovo biraju izbor bi kažu bio isti:

Milan Stojović, novinar publicista, zaslužan za pokretanje prve lokalne radio stanice u Crnoj Gori, ali i za obnavljanje Nikšičkih Novina i otvaranje prve lokalne televizije u Crnoj Gori, prof. francuskog-Gordana Sarić , prva spikerka Radio Nikšića, Maksim Vujačić , novinar, publicista, dramaturg i hroničar grada, Branko Koprivica ,novinar i publicista ili kako ga kolege zovu –živa enciklopedija, novinari urednici Zoran Grgurević,  Boro Odalović, Mišo Drašković, Dragan Radonjić, Čedo Vukotić, Vesna  Terić, Sonja Vujadinović, Natasa Tomanović, Nevena Golubović –kćerka prvog tonca Radio Nikšića Vlada VukovićaSlavica Milović, spikerka i voditeljka, Slobodan Bobo Dobrilović, muzički urednik, Saša Miličić, direktor RDCCG, nekada šef tehnike RTNK, Senka Popović, ton majstorka podsjećaju kako je bilo raditi, počinjati i rasti sa Radio Nikšićem saglasni su da iako teški bili su to najljepši ,ali i najizazovniji dani rada u novinarstvu.

  Da podsjetimo, novinarstvo i štamparstvo  u gradu pod Trebjesom utemeljeni su  na baštini Glasa Crnogorca, Nevesinja -Onogošta,  Slobodne misli, Pobjede,  Nikšićkih novina.

 Generacije umnih ljudi, vrsnih intelektualaca, naprednih  i uglednih novinara, naučnih radnika, književnika, stvarale su  stopama Steva Vrčevića, Stojana Cerovića.

Kao pokretač Radio i Televizije Nikšić  Milan Stojović i plejada izuzetnih novinara koji su postavili  čvrst  temelj na kojem je Radio Nikšić zajedno sa gradjanima  gradio, stvarao, otvarao vidike, ali i patio, stasao, uzdizao se, opominjao, podsjećao u želji da grad bude ljepši, a život u njemu bolji ostavila je mjerljiv trag u vremenu vrijedan poštovanja i sjećanja.

Zahvaljujuci tome sto je Radio Nikšić tog 18. septembra objavio informaciju da najbolji balkanski i crnogorski ultra maratonac, naš Filipides, koji je više od pet puta kako su izračunali sportisti optrčao planetu, ing. Mileta Božović, sportista sa najvećim volumenom srca na svijetu u čast  Dana Opštine i otvaranja Radija od Žabljaka trči maraton, dočekala ga je masa građana na gradskom trgu nakon što je dao prvi intervju za Radio Nikšić. Mileta Božovic danas krepki 85. godišnjak podsjeća na taj dan.

Tadasnji dinamičan drustveno ekonomski razvoj zahtijevao je novi medij podsjeća novinar , publicista i urednik Nikšićkih novina Branko Koprivica, koji je preko 40 godina radio u našoj informativnoj kući. On je prisustvovao otvaranju Radija kao zaposleni u Nikšićkim novinama od prvog septembra 1973.godine.

 Za hroničara grada, književnika, dramaturga, novinara i urednika  Maksima Vujačića,urednike i novinare Radio Nikšića  Miša Draskovića, književnika,  i Bora Odalovića  doajena sportskog novinarstva, to su bili  izuzetni dani ,nevjerovatno druzenje, najvažnije i najljepše iskustvo.

Sedamdesete su  bile godine izuzetnog industrijskog rasta i razvoja, urbanizacije i emancipacije lokalne zajednice tako da je i Radio  svoj mali prostor iz podruma Mašinske skole zamijenio novim u  kuci Mirka  Traparića, u ulici Novice Cerovica, gdje se i danas nalazi.

Bilo je  to  i vrijeme transformacije glasila -Nikšićke novine i Radio  transformišu se  u Centar za informativnu djelatnost glavni i odgovorni urednici  Slobodan Cerović , potom Boro Vušović, priča Branko Koprivica.

Novi predajnik na Toviću, vrh predajnika sa Lovćena, instaliran je 1979.  Za radio Niksic nova snaga,emitovanje programa  po 2 sata prije i poslije podne, kada i kako dozvole tehnicki i vremenski uslovi I to utorkom i cetvrtkom po ugledu na tadasnju Pobjedu. 

 U okviru Centra za informativnu djelatnost tehnički unaprijeđen 90-ih Radio Niksic uz otvaranje televizije dozivljava intezivan razvoj, ima tri studija,  predajnike i na Ostrogu, Leotaru, veliku pokrivenost signalom, ne samo opštine već i regiona, pa programska šema sa 6 sati emitovanja za samo jedan vikend promjenjena je na 24 sata.

Milan Stojović na prijedlog prof. dr Blagoja Cerovića, tadašnjeg predsjednika Opštine  ponovo je glavni i odgovorni urednik Radio Nikšića koji je brzo  stasao u izuzetno kvalitetnu informativnu kucu, slušanost je kaže Stojović, izuzetna. Zaposlenih više od 100….Radio Nikšić postaje prvi i pravi lokalni javni servis građana , novinarske ekipe stižu u svaki kutak Opštine,

Radio Nikšić 1998 organizuje Prvu smotru radijskog stvaralaštva. Učestvuju sve radio stanice iz Crne Gore . Radio Nikšiću pripale su sve prve nagrade sem jedne.

Radom, stvaralaštvom, entuzijazmom napisali su  još jedno -nikšićko poglavlje – istorije crnogorskog novinarstva, izlazeći daleko ispred svog vremena i lokalnih okvira .Od Đoka Mijanovića  ,Pavla Boškovića , mg Milorada Đukanovića , Branka Koprivice , Maksima Vujačića, Dragana Radonjića,  Zorana Grgurevića,Nade Milošević, Branka Janjuševića, jedinstvenog Milana -Duga Krivokapića ,Ljiljane Filimanović , Zorice Zeković ,Milke Pižurice , Milene Kandić,Stanke Pavićević,Ane Šturanović , Brana Krkovića, Sadike Kuveljić nije se učilo samo novinarstvo, usvajali su se uz kodekse struke univerzalne vrijednosti.

Mi ne izmišljamo –mi pišemo istinu slogan  je NN kojim su se rukovodile   generacije 90. mladih i kreativnih novinara koji su voljeli to što rade, radovali se kad je nakon priloga ili reportaže tih teških godina rata u okruženju, zahvaljujući onom što je otišlo u etar ili napisano u novinama stigla podrška ili pomoć nekom. Nikšić je  otvorio srce i  pružio utočište i još jednom potvrdio humanost, a glas sa radija bio je jedina veza sa ostatkom svijeta susjednoj Hercegovini.

Tada mladi novinari Vesna Terić, Radojka Rutović, Nataša Lučić, Persa Spajić, Sonja Vujadinović, Rajka Djuknić, Ana Ašanin, Tanja Vorotović, Nela Savković, Lidija Džaković, Nevena Golubović, Vlatko Simunović, Dušan Krcunović, oštrim perom, jasnim stavom i neumornim radom dali  su najčistiji i najenergičniji stvaralački impuls Radiju , NN, i Televiziji, rušeći stereotipe, pomjerajući  granice i ne gledajući na radno  vrijeme.

RTNK, informativna kuća – pod jednim krovom tri medija. Ista   novinarska ekipa spremna da sve važno   tih 90. donese za Hroniku  našeg kraja u 16 I 30, Vink u 18 I NN koje izlaze petkom. Nezaboravne su brojne radio emisije, kontakt programi, zabavni formati . Brzo je  CID nadišao odrednicu lokalni.

Stvaralački žar, istraživačko novinarstvo, vizije  odveli su brojne novinare u najpriznatije crnogorske informativne kuće, pojedini su se i vratili nakon što su ostvarli  karijere.

 Legendarni Milan Dugo Krivokapić i njegova autorska emisija Taksimetar nadrasli su granice  Nikšića i Crne Gore u bivšoj Jugoslaviji. Svi koji su sreli i upoznali Duga, radili sa njim, sa sjetom podsjećaju kakav je Dugo, aforističar,novinar,pjesnik, boem… . Njegovi  aforizmi  i brojne anegdote prepričavaju se i danas uz opasku da je plijenio pažnju gdje god se našao.

Glas na radiju daje boju svemu što ide u etar. Uliva sigurnost, čini da mu  vjerujete, priča sa vama, prijatno, sigurno ,toplo, prijateljski.

Interpretacije  različitih sadržaja nezamislive su bez dobrih spikera- voditelja  pa je to veoma odgovorna profesija. Ipak,  radiofoničan glas je dar koji posjeduju rijetki. Radio Nikšić privilegovan je time da su  najbolji spikeri – voditelji radili i rade sa puno ljubavi i posvećenosti: od Gordane Sarić, novinara urednika Dragoljuba ilića Čarlija, pokojne Mire Perošević, Miodraga Bubreška,pokojnog Dragana PopovićaVesne Mandić, Ksenije Krivokapić  danas Slavice Milović i Snežane Krivokapić.

Milioni emitovanih sati programa svih radio formata zasluga su izuzetnih tonaca Radio Nikšića od pokojnih Vlada Vukovića , Novice Papovića, Dragana Janjića , šefova tehnike u radiju; majstora tona i šefa tehnike Dragana Delića izvrsnog poznavaoca emisione i predajne radio tehnike koji je bezbroj puta sa predajnikom na leđima pješke do Tovića nekad i nekoliko puta u 24 sata.

Tonci koji čine da se  Radio sluša bez šuma su i realizatorke majstorke Danica Đukanović, Senka Popović , Milena Mašulović,kao i bivši šef tehnike Radenko Todorović i Darko Daković. Nije bilo jednostavno ući  u radio, raditi u radiju. Zvuk je u radiju sve. Samo tonci sa istančanim sluhom , znanjem , posvećenošću, profesionalnošću  i sa puno ljubavi čine da ono što ide u etar uz muzičkog urednika oblikuju u kompletan proizvod.

Za mnoge Radio je vijest. Za  više njih- muzika.

Činjenica je da su Nikšićani prvi slušali najbolje albume, promo singlove, zahvaljujući Veselinu-Belom Boškoviću, Vesni Vučinić, Vesni Mijušković, Slobodanu-Bobu Dobriloviću, muzičkim urednicima u Radio Nikšiću, vrsnim poznavaocima umjetnosti koja spaja i govori sve jezike. Radio Nkšić  imao je najbolju fonoteku sa preko 12000 ploča …

Muzika sa naših talasa oblikovala je ukuse, širila pozitivnu energiju pa pohvala na račun muzičkog izbora nije falilo.

Zanimljiva je i živopisna biografija Radio Nikšića koji je iznjedrio i Televiziju Nikšić 18. septembra 1995. Ostaje žal što ne izlaze  Nikšićke novine.

RTNK na talasu je nove stvaralačke energije, vizija razvoja dovela je do rejtinga koji je ponovo vinuo u orbitu medija kojem se vjeruje, a prati više od 70 odsto građana Nikšića. Radio Zlatni jubilej dočekuje optimistično, građevinski radovi na zdanju Doma revolucije se privode kraju, slijedi preseljenje , treće po redu u adekvatan , savremeno opremljen radni prostor, kaže Nikola Marković, generalni direktor RTNK i Portala, koji je radnu karijeru započeo u Radio Nikšiću.

Jedinstvenu redakciju činili su novinari koji su najbolje segmente života i rada utkali u potku Radija i Televizije Nikšić i Nikšićkih NovIna od ranih devedesetih – do generacije mladih snaga čija će stvaralačka energija i potreba da građanima omoguće da znaju sve što je od vitalnog značaja učiniti da i u buduće prvi lokalni javni emiter bude medij kojem se daruje povjerenje. Da sve bude tačno, jasno i brzo saopšteno javnosti i danas neumorno rade Sonja Vujadinović ,Marina Radojević,Dragica Kankaraš , Senka Čolović Šumić,Jovan Džodžo, Mina Gezović ,Bojana Kostić,Saša Krušić, Milinko Miličić,Dejan Caušević,Ivan Roćenović , Zlatija Minić-Pejaković,Vanja Todorović,Aleksandar Nikčević,Nevena Brkuljan, Ana Radlović, Dragana Papović, Ana Jokić, Majda Aleksić, urednik televizije Vladimir Utješinović.

Da ode u etar i bude sve pod konac u Radiju vode računa i spikerke –voditeljke Slavica Milović i Snežana Krivokapić i urednica Lidija Džaković.

Radio je tačan, brz, pouzdan, prisutan u životima  građana,  uključen u sva društvena zbivanja. Traje i odolijeva izazovima koje donosi neumitan razvoj tehnike.  

Razgovarajući sa svojim sugrađanima na sve životne teme  Radio je naučio kako opstati ,a ostati odgovoran, pouzdan , jedinstven na razuđenoj i pretrpanoj medijskoj mapi .Radio je medij koji ima budućnost.

Programska šema danas izgleda ovako:

Početkom svakog radnog dana na talasima Radio Nikšića uz srdačno dobro jutro poštovani slušaoci i poziv da budu na frekvencijama 89,8 I 100 mhz počinje   Jutarnji espresso.

U  skladu sa savremenim razvojem radijskog i TV novinarstva vijesti su na sat vremena, tu su i brojne, omiljene radijske forme poput, Radio ordinacije ,Nikšićkih priča , Razgovora s povodom, Svijeta Žene,emisije  Moj put, Muzičke luke, Privrednog mozaika , Agro biznisa , Reportaže ,Radio ljeta, Magazina N , Arene, Klackalice, Datuma za pamćenje …

 Srećan praznik Gradu i Radiju koje spaja ime , HEROJSKI DATUM I obavezujuća prošlost . Stameni i slobodni neka  traju.

Lidija Džaković

Na Televiziji Nikšić dokumentarni film u čast jubileja Radio Nikšića- pet decenija u etru

                                    RADIO OTVORENOG SRCA

                   Povodom jubileja 50. godina rada Radio Nikšića, prve lokalne radio stanice u Crnoj Gori večeras od 20h na Televiziji Nikšić biće emitovan dokumentarni film “RADIO OTVORENOG SRCA” u produkciji RTNK.

                 Kako je sve počelo u podrumu ŠC Tvrtko Bijelić , imalo najveći zamah 90-tih godina prošlog vijeka baš u kući Mirka Traparića u Ulici Novice Cerovića ,  odakle i danas emituje program, novom prostoru u zdanju nekadašnjeg Doma revolucije gdje će imati adekvatne uslove za rad govore zaslužni za otvaranje radio stanice Milan Stojović, prvi novinar urednik, Gordana Sarić, prva spikerka Radio Nikšića , Branko Koprivica tada novinar Nikšićkih Novina,Maksim Vujačić hroničar  i plejada zaslužnih novinara –urednika koji su učinili da ova medijska kuća izgradi kredibilan imidž i uz šarm vremena prošlog traje i opstaje sposobna da prevaziđe sve izazove  uvijek  u službi građana i riječi kojoj se vjeruje.

Autorka Lidija Džaković,producent Nemanja Popović,snimatelji Predrag Kecojević I Radovan Krković, montaža Ranko Radulović, spikerka Slavica Milović.

Izvor RTNK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *