Završena ,,Ljetnja škola gitare u Nikšiću

Danas je završena ,,Ljetnja škola gitare” u organizaciji JU Narodna biblioteka ,,Njegoš” Nikšić iz repertoara Nikšićka kulturna scena 2022. godine, čiji je predavač prof. Bogdanović, diplomirani muzički umjetnik. Usavršava se u Americi i na magistarskim je studijama.

Škola tj. radionica počela je sa radom 25. jula i završila se danas. Profesor Bogdanović na lijep i na ,,igriv” način pristupa djeci.
,,Trudio sam se da kroz radionice na nekonvencionalan način pristupim djeci. Uža struka mi je pedagogija, pa i otuda taj rad i odnos sa djecom. Drugi cilj mi je da se djeci osnovnoškolskog uzrasta, kroz teorijski okvir i praktične vježbe i zadatke, približi vještina sviranja kroz jedinstvene melodijske primjese i prikaže kompatibilnost gitare sa drugim muzičkim instrumentima”, rekao je profesor Bogdanović.
Atmosfera u radionici je divna, u šta smo se i uvjerili. Profesor je svakom učeniku pojedinačno poklanjao pažnju i za svaku odrađenu aktivnost nagrađivao aplauzom. Što djecu zapravo motiviše za trud i rad.
,,Težio sam da polaznike grupe naučim osim sviranju gitare i opštim segmentima ponašanja, lijepim manirima, da sjutra budu kulturni pojedinci u društvu”, kazao je Bogdanović.
Za ovu radionicu je bilo ogromno interesovanje. Tako da se rad morao organizovati u dvije grupe.
Polaznicima Ljetnje škole gitare, uz mentorstvo profesora Bogdanovića, je prezentovan osnovni, profesionalni muzički ,,trening“sa fokusom na vrijednostima na kojima počivaju prvi muzički koraci, a to su: disciplina redovnog vježbanja i usvajanja radnih navika, razvijanje estetskih kriterijuma o lijepoj muzici i njegovanje individualnog umjetničkog izraza.
Profesoru Bogdanoviću je zadovoljstvo što je mogao nešto da pruži svome gradu i nada se da će i u budućnosti biti prilike za ovakve i slične radionice.
Djeca su takođe iskazala veliko zadovoljstvo.
,,Ja sam veoma zadovoljna ovom radionicom i načinom na koji nas je nastavnik učio. Voljela bih da je školica više trajala. Inače sviram flautu i idem u Muzičku školu. Preporučila bih i mojim drugarima da dođu ako ponovo bude ovakvih radionica”, rekla nam je Željana.
Takođe veliko zadovoljstvo nam je iskazao i Nikola.
,,Prezadovoljan san radionicom. Profesor nam je bio super. Naučio sam osnovne elemente u sviranju gitare i mislim da ću se i u budućnosti baviti sviranjem”, rekao nam je Nikola.

Izvor: mladiniksica.me